Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy społecznej w Gniewie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Tczewie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1110 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego Miasta i Gminy Gniew.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 52,15670 ton żywności;
o 7610 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 1110 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 1 spotkań dla 25 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkań dla 25 uczestników
- Kulinarnych – 1 spotkań dla 25 uczestników
- Niemarnowania żywności – 1 spotkań dla 25 Uczestników
- Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 Uczestników