POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy społecznej w Gniewie z terenu województwa pomorskiego  przy współpracy Bankiem Żywności w Tczewie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 1110 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego Miasta i Gminy Gniew.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o  52,15670 ton żywności;

o 7610 paczek żywnościowych;

o  0 posiłków;

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 1110 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4  warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej – 1 spotkań dla 25 uczestników
  • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkań dla 25 uczestników
  • Kulinarnych – 1 spotkań dla 25 uczestników
  • Niemarnowania żywności – 1 spotkań dla 25 Uczestników
  • Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 Uczestników